Мед може псуватись.

Рекомендований строк зберігання меду – до 3 років.

Перша і основна причина – неякісний продукт. Поясню. При отриманні меду проходить декілька ключових етапів:

  1. Збір нектару з квітів.
  2. Принос у вулик і визрівання (ферментація і випарювання вологи).
  3. Печатка стільників воском. Це унікальний бджолиний метод збереження меду, щось типу консервації.
  4. Відбір рамок.
  5. Обрізання воскових кришечок та викачування.
  6. Розлив по стерилізованій тарі.

Перші 3 етапи за бджолами, наступні за мною. Якщо всі вони дотримані (а у нас саме так), то у вас проблем з медом на момент отримання немає.

Далі, псування також можливе – це вже залежить від правильності зберігання.

Причини псування меду:

  • неправильні умови зберігання;
  • потрапляння забруднюючих частинок – пилу, крихт, інших дрібних фрагментів їжі;
  • неправильна тара, в тому числі неправильно підготовлена. Наприклад, якщо взяли скляну банку чи тарілку та не протерли її насухо перед тим, як наливати мед.

Думка, що мед не псується хибна. При цьому відома історія про те що під час розкопок гробниць фараонів виявили горщик з медом – правда. Секрет в правильній тарі, температурі (без перепадів) і вологості. Плюс майже абсолютно стерильне середовище – гробниці перед похованням фараонів бальзамували, тобто знезаражували.