Чому мед змінює свій стан - кристалізується
Кристалізація меду – нормальний процес, за умови що виробництво та зберігання здійснюється без порушень.
Тобто, якщо мед не закристалізувався – це не мед.
Строк за який відбувається кристалізація може дуже сильно відрізнятись в залежності від сорту меду. Тобто від того, з яких квітів зібраний нектар.
Приблизні строки кристалізації меду після відкачування:
- Ріпак – до 1 тижня;
- Соняшник – до 2 тижнів;
- Лісовий (малина, ожина, горобина, суниця) – до 3 тижнів;
- Ліс + Акація – від 1 до 6 місяців в залежності від вмісту акації;
- Чиста Акація – незначна кристалізація, може залишатись рідким довго;
З будь-якого кристалізованого меду можна отримати рідкий, декристалізувавши його. Є 2 методи:
- Температурне руйнування кристалів. Фактично – розтоплювання при температурі до +40⁰.
- Механічне руйнування кристалів – збивання кристалізованого меду з рідким.
Кристалізація меду це природний процес, який не впливає на його корисні властивості.
Причиною утворення кристалів є – різний вміст в меді фруктози та глюкози.
Чим більше фруктози – тим довше він залишається рідким.