Кристалізація меду – нормальний процес, за умови що виробництво та зберігання здійснюється без порушень.

Тобто, якщо мед не закристалізувався – це не мед.

Строк за який відбувається кристалізація може дуже сильно відрізнятись в залежності від сорту меду. Тобто від того, з яких квітів зібраний нектар.

Приблизні строки кристалізації меду після відкачування:

  • Ріпак – до 1 тижня;
  • Соняшник – до 2 тижнів;
  • Лісовий (малина, ожина, горобина, суниця) – до 3 тижнів;
  • Ліс + Акація – від 1 до 6 місяців в залежності від вмісту акації;
  • Чиста Акація – незначна кристалізація, може залишатись рідким довго;

З будь-якого кристалізованого меду можна отримати рідкий, декристалізувавши його. Є 2 методи:

  1. Температурне руйнування кристалів. Фактично – розтоплювання при температурі до +40⁰.
  2. Механічне руйнування кристалів – збивання кристалізованого меду з рідким.

Кристалізація меду це природний процес, який не впливає на його корисні властивості.

Причиною утворення кристалів є – різний вміст в меді фруктози та глюкози.

Чим більше фруктози – тим довше він залишається рідким.